Blog

Coaching zin of onzin?

Nu ik zelf de eerste stappen aan het zetten ben op het coach vlak, wordt mij met enige regelmaat gevraagd: Wat is nu het nut van een coach en is het niet één of andere hype? Inderdaad het lijkt wel of tegenwoordig iedereen een coach heeft en lijkt het erop dat je niet meer mee telt als je er geen hebt. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik er zelf tot een jaar geleden er net zo in stond. Ik dacht altijd: ik een coach, wat een onzin! Ik kan toch alles zelf wel. Dus nee, ik had zeker geen coach nodig. Én toch heb ik er één…..
 
Wat is dan de zin van een coach? Dat hangt volledig af van wat jouw coachvraag is. Wat wil jij? Waar wil jij mee geholpen worden? En waar wil je verder in of waar wil je in groeien? En nee, dit betekent niet dat je altijd naar een coach gaat als je problemen hebt of als het niet goed met je gaat.
Als ik dit vertel, gaat er bij een aantal lezers vast helemaal het licht uit en hoor ik sommigen zeggen: ‘maar als ik geen problemen heb, heb ik toch helemaal geen coach nodig’. Echter soms is het best prettig als je iemand hebt die objectief met je mee kijkt, iemand die denkt buiten de gebaande paden, die even met je spart en je een spiegel voorhoudt. In de regel staat een coach wat verder bij je vandaan dan je familie en vrienden en is daarom ook in staat om er vanaf die afstand anders naar te kijken en te handelen.
 
Maar waar vind je dan een goede coach? Dit is ook zo’n vraag die mij regelmatig gesteld wordt. Tsja, het eerste wat ik mij afvraag is dan: Wat is een goede coach? Wat voor mij goed werkt, kan voor jou misschien absoluut niet werken. Ben je dan een goede of slechte coach. Het is maar net wat bij je past. Ik denk wel dat er een chemie moet zijn tussen de coach en zijn/haar cliënt.
Ik hoor ook vaak: Een coach hebben is zweverig! Maar als dit nu datgene is wat bij je past, wie ben ik dan om daar iets van te vinden? Bedenk wel dat een coach niet één of andere wonderdokter is. Met andere woorden: Je gaat naar een coach en jouw problemen worden opgelost. Nee, een coach zet je aan het denken, geeft je inzichten en tools waarmee je zelf aan de slag kan gaan. Helaas….zonder eigen actie en inspanning ontvang je geen resultaat!
 
Maar goed, wat kost dat dan wel niet allemaal zo’n coach? Ik draai het dan om en zeg: Wat is het je waard om aan jezelf te werken? Veelal geven we kapitalen uit aan allerlei materialistische zaken in de hoop ons beter te voelen. Maar als het gaat om onze eigen welzijn geven we hier vaak geen cent aan uit.
 
Ik besef me heel goed dat dit kleine stukje tekst lang niet toereikend is om helemaal uiteen te zetten wat de zin of onzin van coaching is. Laat duidelijk zijn dat dit mijn waarheid is, zoals ik het zie. Het doel hiervan is ook niet om iedereen aan een coach te helpen. En als je nu denkt: Maakt hij hier nu reclame voor zijn eigen coachpraktijk, dan heb je dit goed begrepen…..
 
Heb ik je geprikkeld om meer te willen weten of wil je een goed gesprek met mij aan gaan?
Stuur dan een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Ik wens je nog een mooie dag!
Groet, Ralph

Topsport

Niet dat ik persoonlijk een topsporter ken, maar laat ik het zo zeggen: Ik ken geen enkele topsporter, die géén coach heeft. Of je ze nu personal trainer of mental coach noemt, ze hebben allemaal iemand die ze begeleiden in het verbeteren van hun sportprestaties.
De coach zal zich richten om scherpte en focus aan te brengen, zodat de topsporter zich volledig op zijn doel kan richten.
Kortom: het coachen zal gericht zijn om hem in positieve zin te begeleiden om zo zijn sportprestaties te verbeteren.
Zou hij dit ook kunnen bereiken zonder een coach?
 
Als we deze lijn nu eens doortrekken in ons dagelijks leven? Zijn we dan niet allemaal een (beetje) topsporter?
Wij leven in een maatschappij waar ‘gewoon’ vaak niet meer goed genoeg is. We denken dat we van alles moeten. Om nog maar te zwijgen dat we willen voldoen aan allerlei zogenaamde verwachtingen, waarvan we denken dat die ons aan alle kanten opgelegd worden. Gek hè dat 1 op de 6 mensen met burn-out klachten loopt en toch maar doorgaat. Want ja, dat schijnt nu eenmaal de norm te zijn.
Kortom we blijven maar doorgaan zonder ons af te vragen: ‘waarom doen we wat we doen’. En in no time hebben we geen focus meer, is het doel ondergedompeld in dikke mist en weten we niet meer waar we heen willen en waar het heen gaat.
 
Nu weer even terug naar de topsporter en zijn coach. Als de topsporter samen met z’n coach het doel en de focus helder heeft, weten ze welke kant ze op willen.
Dit betekent dat een topsporter aan de ene kant veel en hard traint, maar ook ruim de tijd neemt voor zijn herstel en dus ook regelmatig rust zal nemen.
 
Wanneer heb jij in alle hectiek van het leven een stap teruggedaan om van daaruit weer verder te kunnen groeien of jezelf te ontwikkelen?
 
Als je, zoals ik net al beschreef, in de ratrace van het leven zit en je denkt dat je altijd maar door moet gaan, bestaat de kans dat het je een keer te veel wordt!
 
Mocht je een keer in deze dikke mist terecht komen, neem dan gerust contact met me op! Samen kunnen we orde op zaken stellen. Samen kunnen we een duidelijk doel formuleren. Ik kan je begeleiden naar meer bewustzijn en ik kan je inzichten geven in dat deel van je leven dat je tot nu toe niet in je eentje kon oplossen of invullen.
 
Oja daar waar hij staat, kan ook zij of een andere invulling gelezen worden.
Heb ik je geprikkeld om meer te willen weten of wil je een goed gesprek met mij aan gaan?
Stuur dan een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Ik wens je nog een mooie dag!

Gewoon Ralph Coaching

Ralph van de Voorde
1e Colonjes 3
6562 DL Groesbeek
(06) 22 43 61 66
ralph@gewoonralphcoaching.nl